Lauters hamn, Fårö |
Solnedgång vid kvarnen på Skär, Fårö Photo by Jan Sundström |
Besök vid inspelningsplatser vid Bergmansafarin |
Åkte med vännerna hemifrån på en Bergmansafari och fick även förmånen att göra ett besök på Ingmar Bergmans egen bio. Såg dokumentären Fårödokument om livet och människorna på ön 1969 och den väckte tankar. Jag kan se likheterna med de mindre tätorter vi har i glesbygdskommuner på fastlandet. Där Fårö stod 1969, med oro för att service och arbeten som försvinner från trakten, där står många mindre tätorter i glesbygdskommuner idag. Människor kämpar hårt för att få sina samhällen att fungera och politikerna brottas med nedåtgående befolkningskurvor med ett minskat skatteunderlag som följd.
Kuten, Fårö |
Tänker bland annat på de behov vi kommer att se i den sociala sektorn med en allt åldrande befolkning och den stora 40-talistgenerationen som är på väg att lämna arbetsmarknaden. Vi kommer att ha stort behov av att attrahera våra medborgare att stanna kvar i våra kommuner, men vi kommer även att vara i stort behov attrahera människor att finna den livskvalité som finns på andra platser utanför våra städer. I ett hållbart samhälle behöver stad och land mer än väl varandra för att nå en gynnsam utveckling för landet som helhet.
När det gäller Fårö och för all del andra delar av Gotland, så ser hoten annorlunda ut än för de mindre tätorterna i glesbygdskommunerna på fastlandet. Det hotet beskrevs i en artikel i Dagen Nyheter – ”Sudermalm” äter upp Gotlands själ. Artikeln visar på att det är viktigt att stödja de bofasta gotlänningarnas entreprenörskap. Fårö och Gotland tillhör gotlänningarna. Vi måste betänka att vi sommargotlänningar och turister är gäster. Som sådana har vi ett ansvar att stötta gotländskt entreprenörskap. Ja, det var bar några tankar från fastlandet.
frank johan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar